ΤΖΕΡΑΛΝΤ ΑΛΑΝ ΚΟΕΝ
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ;

Εισαγωγή, Μετάφραση: Νικόλας Βρούσαλης

    "Ένας κεντρικός σοσιαλιστικός στόχος είναι η επέκταση της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης σε όλη την οικονομική ζωή των ανθρώπων. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Μολαταύτα οι κατακτήσεις της κοινοτικής αλληλεγγύης σε κάποιους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, έχουν καλλιεργήσει βιώσιμες μορφές παραγωγής και διανομής. Είναι σήμερα απόλυτη ανάγκη να υπερασπιστούμε την κοινοτική αλληλεγγύη καθώς δέχεται καταιγισμό επιθέσεων από την αρχή της αγοράς. Η φυσική τάση των αγορών είναι να εξαπλώνονται σε όλο και μεγαλύτερο κοινωνικό φάσμα, επειδή οι επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες να μετατρέψουν σε εμπόρευμα αγαθά και υπηρεσίες που δεν εμφορούνται από την εμπορευματική αρχή. Αν αφεθεί μόνη της, η δυναμική του καπιταλισμού είναι αυτοτροφοδοτούμενη, και οι σοσιαλιστές χρειάζονται οργανωμένη πολιτική δύναμη για να αντιταχθούν σε αυτή τη δυναμική. Οι καπιταλιστές αντίπαλοί τους, οι οποίοι κινούνται προσδεμένοι στο σύστημα, δεν χρειάζονται τόσο αυτή τη δύναμη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την έχουν!).
   
    Συμφωνώ με τον Albert Einstein ότι ο σοσιαλισμός είναι η προσπάθεια της ανθρωπότητας «να υπερβεί το αρπακτικό [predatory] στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης». Κάθε αγορά, ακόμα και μια σοσιαλιστική αγορά, αποτελεί αρπακτικό σύστημα. Η προσπάθειά μας να προχωρήσουμε πέρα από το αρπακτικό στάδιο έχει, μέχρι σήμερα αποτύχει. Δεν πιστεύω ότι το σωστό συμπέρασμα είναι να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια."

Τζ. Α. ΚοένΣελίδες 112
ISBN 978-960-7651-83-9
Τιμή 11 ευρώ
Ο Gerald Allan Cohen υπήρξε ο σημαντικότερος μαρξιστής «αναλυτικός» φιλόσοφος του 20ού αιώνα και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους της γενιάς του. Γεννήθηκε το 1941 στο Μόντρεαλ του Καναδά, από κομμουνιστική οικογένεια Εβραίων μεταναστών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill και στο New College της Οξφόρδης, όπου είχε επόπτες καθηγητές τον Gilbert Ryle και τον Isaiah Berlin. Από το 1963 ως το 1985 ήταν καθηγητής στο University College London (UCL). Το 1985 διορίστηκε στην έδρα Chichele του κολεγίου All Souls της Οξφόρδης, μια θέση την οποία κατείχαν παλιότερα σοσιαλδημοκράτες στοχαστές όπως ο Isaiah Berlin και ο Charles Taylor, και σοσιαλιστές όπως ο G. D. H. Cole. Συνταξιοδοτήθηκε από την Οξφόρδη το 2008 και διατήρησε μέχρι το θάνατό του τον Αύγουστο του 2009 την έδρα Quain στο τμήμα νομικής του UCL.

O «Jerry», όπως επέμενε να τον αποκαλούν, κληροδότησε πλούσιο φιλοσοφικό έργο και άφησε το διανοητικό του σημάδι σε μια ολόκληρη γενιά ηθικών και πολιτικών φιλοσόφων. Το δοκίμιο «Why not Socialism?» γράφτηκε έπειτα από πρόσκληση του Princeton University Press, το 2007 και κυκλοφόρησε περίπου ένα μήνα μετά το θάνατό του Cohen.