DANIEL TAMMET

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΜΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΕΡΑ

Μέσα στο ασυνήθιστο μυαλό ενός αυτιστικού «σοφού»

Μετάφραση: Γιάννης Γραμματόπουλος

Επιμέλεια: Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ

(Δοκίμια - Μελέτες, Λακανικός Προσανατολισμός)

Το βιβλίο Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα είναι ένα ταξίδι μέσα σε ένα από τα πλέον γοητευτικά μυαλά του καιρού μας. Ο Ντάνιελ Τάμμετ, μας οδηγεί ο ίδιος μέσα στο νου του και μας μιλάει για το πώς βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα, χρώματα και υφές. Μπορεί να πραγματοποιεί φοβερούς υπολογισμούς στο κεφάλι του. Μπορεί να μαθαίνει να μιλάει άπταιστα ξένες γλώσσες μέσα σε μια βδομάδα. Το 2004 δημιούργησε ένα ρεκόρ απαγγέλλοντας χωρίς λάθος μετά από τρεις μήνες προετοιμασίας 22514 δεκαδικά ψηφία του αριθμού π σε πέντε ώρες και εννέα λεπτά σε μια αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας των Επιστημών της Οξφόρδης παρουσία κοινού. Έχει το σύνδρομο του «σοφού» αυτιστικού, μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση η οποία του δίνει νοητικές δυνατότητες που είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς, κάπως σαν τον ήρωα της ταινίας Rain Man που υποδυόταν ο Ντάστιν Χόφφμαν.

Ο Ντάνιελ έχει μια παρορμητική ανάγκη για τάξη και ρουτίνα. Τρώει καθημερινά ακριβώς την ίδια ποσότητα δημητριακών για πρωινό και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του αν δεν έχει μετρήσει πόσα ρούχα φοράει. Όταν αγχώνεται ή αισθάνεται δυστυχισμένος, κλείνει τα μάτια του και μετράει. Αλλά υπάρχει κάτι σημαντικό όπου ο Ντάνιελ διαφέρει από τον Rain Man. Είναι πιθανότατα μοναδικός ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν σοβαρές αυτιστικές διαταραχές καθώς είναι σε θέση να ζήσει μια εντελώς ανεξάρτητη ζωή. Έχει περάσει απέναντι, στην «άλλη όχθη» του αυτισμού, αφού μπορεί και λειτουργεί με επιτυχία. Είναι μάλιστα ικανός να εξηγήσει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του.

Το Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα είναι μια ιστορία θριάμβου και ανάτασης που αρχίζει από την παιδική ηλικία όταν ο Ντάνιελ ήταν ανίκανος να αποκτήσει φίλους και ήταν επιρρεπής σε εκρήξεις θυμού και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση όταν έμαθε πώς να ελέγχει τον εαυτό του και να ζει ανεξάρτητα, όταν ερωτεύεται και ασπάζεται τον Χριστιανισμό. Σήμερα είναι πλέον διάσημος. Οι κορυφαίοι νευροεπιστήμονες στον κόσμο έχουν μελετήσει την ικανότητα του Ντάνιελ να επιλύει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα μονομιάς, βλέποντας σχήματα παρά κάνοντας υπολογισμούς βήμα-βήμα. Εδώ εξηγεί πώς το καταφέρνει και πώς είναι ικανός να μαθαίνει ξένες γλώσσες με τέτοια ταχύτητα απορροφώντας απλώς την αρχιτεκτονική τους. Το Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα γοητεύει και εμπνέει ταυτόχρονα καθώς εξερευνά την ιδιαιτερότητα και μας δίνει εκ των έσω γνώση για αυτό που μας κάνει ανθρώπους, δηλαδή το μυαλό μας.

«Μια διήγηση για το πώς μπορεί κανείς να ζήσει με τον αυτισμό του που καθηλώνει τον αναγνώστη… Κάποιες φορές γίνεται σχεδόν ποιητικό, ιδίως όταν γράφει για τους αριθμούς… Υπερβαίνει το είδος της βιογραφίας ανθρώπου με αναπηρία.»

- Kirkus Reviews

«Ήταν καταπληκτικό να διαβάζω πώς ο νους ενός μαθηματικού σοφού είναι παράλληλα όμοιος και διαφορετικός από το δικό μου οπτικό εγκέφαλο. Ο Ντάνιελ σκέφτεται με μοτίβα χρωμάτων, σχημάτων και σχέσεων μεταξύ αριθμών αντί με ρεαλιστικές φωτογραφικές εικόνες. Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο νους.»

- Temple Grandin, συγγραφέας των μπεστσέλερ - Animals in Translation και Thinking in Pictures

ISBN 978-960-7651-98-3
Σελίδες 246
Τιμή 16,1€

Daniel Tammet

DANIEL TAMMET

Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΤΑΜΜΕΤ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1979 στο ανατολικό Λονδίνο όπου και μεγάλωσε. Η αυτοβιογραφία του Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα πήρε το βραβείο του «Καλύτερου Βιβλίου για Νεαρούς Ενήλικες» από την Αμερικανική Εταιρεία Βιβλιοθηκών (American Library Association) το 2008. Για αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο άνθρωπο, που μια ομάδα ειδικών το 2007 αναγνώρισε σαν «μία από τις εκατό εν ζωή μεγαλοφυΐες», πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί. Ο ίδιος μιλάει για την εμπειρία του στα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και έχουν πουληθεί σε 1.000.000 αντίτυπα. Μιλώντας πρόσφατα σε μια δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ο Τάμμετ είπε για τη σχέση του με τα μαθηματικά που βρίσκονται παντού στη ζωή του: «Παιδί, οι αριθμοί με καθησύχαζαν, ήταν φίλοι μου. Σήμερα με παθιάζουν και με κινητοποιούν, αλλά τους αντιμετωπίζω με το βλέμμα του συγγραφέα, από κάποια απόσταση. Βρίσκομαι περισσότερο στο χώρο της μαθηματικής λογοτεχνίας παρά των μαθηματικών. Είμαι μάλλον ένας Περέκ παρά ένας Πουανκαρέ.» Ο Ντάνιελ Τάμμετ εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών το 2012. Μιλάει δέκα γλώσσες. Σήμερα ζει στη Γαλλία με τον Γάλλο σύντροφό του που είναι φωτογράφος και με τον οποίο σκοπεύει να παντρευτεί. Συνεχίζει τη συγγραφή και γράφει προς το παρόν ένα μυθιστόρημα. Ασχολείται επίσης με τη δημοσίευση των ποιημάτων του και μεταφράζει ποίηση.

Close