Ρεζινάλντ Μπλανσέ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ

Χρονογράφημα της κρίσης (2011-2017) και άλλες μελέτες εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης

(Δοκίμια - Μελέτες, Λακανικός Προσανατολισμός)

Η πολιτική του ψυχαναλυτή πραγματώνεται κατ’ ουσίαν στην καθοδήγηση της θεραπείας που αναλαμβάνει. Πρόκειται για πολιτική επειδή κινητοποιείται η εξουσία και δη η εξουσία του λόγου και της μεταβίβασης, δηλαδή η ισχύς της λίμπιντο και της απόλαυσης. Ο ψυχαναλυτής, ως θεματοφύλακας της εξουσίας, τη χρησιμοποιεί και τη χειρίζεται, όχι βέβαια προς ίδιον όφελος, αλλά σύμφωνα με την επιθυμία του, τις πτυχές της οποίας ανέδειξε ο Λακάν μιλώντας για επιθυμία του ψυχαναλυτή, και εξειδικεύοντας έτσι τον άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα καυτά ζητήματα της ελληνικής και δυτικής επικαιρότητας αποκαλύπτουν περίτρανα τη δυστυχία του πολιτισμού που πήρε πρόσφατα μορφή «κρίσης». Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται εδώ υπό ψυχαναλυτικό πρίσμα, όχι όμως με την καθιερωμένη έννοια του όρου της «εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης». Το αξίωμα που τίθεται είναι ότι το ασυνείδητο δεν είναι η καθαυτό αρχή που εξηγεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται αλλά η αρχή με βάση την οποία προωθούνται, υποστηρίζονται ή καταπολεμούνται. Οι φορείς τους επιστρατεύουν κάθε φορά αναγκαστικά κάτι ουσιαστικό από το είναι τους. Αυτό έχει συνέπειες οι οποίες στο σύνολό τους αποτελούν έμπρακτα το «ασυνείδητο μέσα στην κρίση».

Στο σημείο αυτό εκτυλίσσεται η άλλη όψη της πολιτικής του ψυχαναλυτή. Η παρέμβασή του στα δημόσια ζητήματα είναι δικαιολογημένη και επιβάλλεται προκειμένου να ερμηνευτεί το πραγματικό που διακυβεύεται εν αγνοία της κοινής συνείδησης. Τα πολλαπλά περιστατικά που αναλύονται εδώ το αποδεικνύουν.

ISBN 978-618-5076-29-0
Σελίδες 440
Τιμή 24,94€

Ρεζινάλντ Μπλανσέ

Ρεζινάλντ Μπλανσέ

Ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ (Réginald Blanchet) είναι ψυχαναλυτής. Είναι μαθητής του Ζακ-Αλέν Μιλέρ (Jacques-Alain Miller) με τον οποίο έκανε την ανάλυσή του. Έλαβε την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση στη Γαλλία στο πλαίσιο της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου (École de la Cause Freudienne) της οποίας είναι μέλος με τον τίτλο «Αναλυτής με Εγγυημένη Εκπαίδευση» (ΑΜΕ). Είναι επίσης μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής (ΝLS) και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (ΑΜP).

Γεννήθηκε το 1950 στο Πορτ-ο-Πρενς (Αϊτή). Σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχανάλυση και νέα ελληνικά στο Παρίσι. Από το 1998 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει στην Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΚΣΠΑ). Από το 2000 παραδίδει στη Θεσσαλονίκη ένα τακτικό ψυχαναλυτικό σεμινάριο για την κλινική εκπαίδευση.

Άρθρα και εργασίες του έχουν μεταξύ άλλων δημοσιευτεί, στα γαλλικά, στα περιοδικά La Cause freudienne, Quarto, Mental, Lettre mensuelle de l'École de la Cause Freudienne, Lacan Quotidien (on line) και, στα ελληνικά, στο περιοδικό Η Ψυχανάλυση (έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της ΝLS της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος (2006-2010).

Συμμετέχει στη μετάφραση στα ελληνικά κειμένων του Ζακ Λακάν, του Ζακ-Αλέν Μιλέρ και άλλων ψυχαναλυτών του Φροϋδικού Πεδίου.

Close