Πιερ Νταρντό & Κριστιάν Λαβάλ

ΚΟΙΝΟ

Δοκίμιο για την επανάσταση στον 21ο αιώνα

Mετάφραση: Πάνος Αγγελόπουλος – Βίκυ Ιακώβου

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κιουπκιολής

(Δοκίμια - Μελέτες, Νέες εκδόσεις)

Κινήματα σε όλον τον κόσμο αμφισβητούν την ιδιοποίηση των φυσικών πόρων, των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών, των γνώσεων και των επικοινωνιακών δικτύων από μια μικρή ολιγαρχία. Όλοι αυτοί οι αγώνες εγείρουν μία αξίωση και εδράζονται σε μία αρχή: το κοινό.

Οι Pierre Dardot και Christian Laval δείχνουν γιατί η εν λόγω αρχή επιβάλλεται σήμερα ως o κεντρικός όρος της πολιτικής εναλλακτικής για τον 21ο αιώνα: συνδέει τον αντικαπιταλιστικό αγώνα και την πολιτική οικολογία μέσα από τη διεκδίκηση «κοινών» ενάντια στις νέες μορφές ιδιωτικής και κρατικής ιδιοποίησης . διαρθρώνει τους έμπρακτους αγώνες με τις έρευνες για τη συλλογική διακυβέρνηση των φυσικών και των πληροφοριακών πόρων . υπαγορεύει νέες δημοκρατικές μορφές που φιλοδοξούν να πάρουν τη σκυτάλη από την παραδοσιακή πολιτική εκπροσώπηση και το μονοπώλιο των κομμάτων.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, όμως, το κοινό δεν εμπίπτει ούτε στη σφαίρα της ανθρώπινης ουσίας ούτε στη σφαίρα της φύσης των πραγμάτων, αλλά σε αυτήν της δραστηριότητας των ίδιων των ανθρώπων: μόνο μια πρακτική του κοινού μπορεί να αποφασίσει τι είναι «κοινό», να διασφαλίσει ότι ορισμένα πράγματα τίθενται αποκλειστικά σε κοινή χρήση, να παράξει δεσμευτικούς και υποχρεωτικούς κανόνες για τους ανθρώπους. Υπό αυτήν την έννοια, το κοινό καλεί σε μια νέα θέσμιση της κοινωνίας από την ίδια την κοινωνία: μία επανάσταση.

ISBN 978-618-5076-32-0
Σελίδες 496
Τιμή 28,93€

Πιερ Νταρντό & Κριστιάν Λαβάλ

Πιερ Νταρντό & Κριστιάν Λαβάλ

Ο Pierre Dardot (Πιερ Νταρντό) είναι φιλόσοφος και ο Christian Laval (Κριστιάν Λαβάλ) κοινωνιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Ouest-Nanterre-La Défense. Μαζί, έχουν δημοσιεύσει τα έργα: Marx, Prénom : Karl (2012) στις εκδόσεις Gallimard και L’ombre d’octobre. La Révolution russe et le spectre des soviets (2017) στις εκδόσεις Lux, καθώς και τα Sauver Marx ? Empire, multitude, travail immatériel (2007), La Nouvelle Raison du monde (2009), Ce cauchemar qui n’en finit pas. Comment le néolibéralisme défait la démocratie (2016) και Dominer. Enquête sur la souveraineté de l’État en Occident (2020) στις εκδόσεις La Découverte. Το παρόν βιβλίο (2014, La Découverte) εγγράφεται στο πάγιο εγχείρημα των συγγραφέων για την ανανέωση της κοινωνικής κριτικής, προτείνοντας επίσης μια συνεκτική εναλλακτική πολιτική στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό.

Close