ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

Τόμος 34/1-2

(Δευκαλίων, Νέες εκδόσεις)

Περιοδική έκδοση για τη φιλοσοφική έρευνα και κριτική

Εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο

Διεύθυνση: Στέλιος Βιρβιδάκης

Συντακτική ομάδα:
  • Ιόλη Πατέλλη
  • Σταυρούλα Τσινόρεμα
  • Βάσω Κιντή
  • Παύλος Καλλιγάς
  • Βασίλης Καρασμάνης

34/1-2

Η φιλοσοφία του Πλάτωνα

ISBN 1105-8102
Σελίδες 210
Τιμή 16,32€

Με το τεύχος του περιοδικού Δευκαλίων που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες (33/1-2) ξεκινά μια σειρά αφιερωμάτων σε θέματα συστηματικής φιλοσοφίας και ιστορίας της φιλοσοφίας. Το πρώτο από αυτά συγκεντρώνει άρθρα που ασχολούνται με το έργο του Πλάτωνα και εστιάζουν, ειδικότερα, στη σύλληψη της θεωρίας των ιδεών (Β. Καρασμάνης), στη δυιστική μεταφυσική των πρώτων αρχών στους διαλόγους και στην άγραφη διδασκαλία του φιλοσόφου (Σ. Ράγκος), στην επιθυμία της δικαιοπραγίας, όπως αναδεικνύεται στους διαλόγους Ιππίας Ελάσσων, Γοργίας και Πολιτεία (Π. Δήμας) και στην τέχνη του φιλοσοφικού λόγου, με αναφορά στον μύθο της γραφής του Φαίδρου (Β. Κάλφας). Θα ακολουθήσουν αφιερώματα σε διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα, φιλοσόφους, σχολές και ιστορικές περιόδους.

Το περιοδικό είχε και στο παρελθόν δημοσιεύσει ανάλογα αφιερώματα, ανάμεσα στα οποία αξίζει να αναφερθούν τα Θέματα Στωικής Φιλοσοφίας (15/1, Σεπτέμβριος 1997), Φιλοσοφία και κοσμοπολιτισμός (18/2 Δεκέμβριος 2000), Εμπειρισμός (21/1, Ιούνιος 2003), Φιλοσοφία και Σύγχρονη Φυσική (23/2, Δεκέμβριος 2005), Φιλοσοφία της Τέχνης (25/1, Ιούνιος 2007), Φιλοσοφία και λογοτεχνία (26/2, Δεκέμβριος 2008). Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα τεύχη προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξιοποιήθηκαν από τα μέλη της ελληνικής φιλοσοφικής κοινότητας στην έρευνα, αλλά και στη διδασκαλία.

Μέχρι τώρα περιλαμβάναμε στα αφιερώματα κυρίως μεταφράσεις σημαντικών άρθρων που είχαν ήδη δημοσιευτεί. Για τη νέα σειρά θα επιλέγονται πρωτότυπα κείμενα που θα γράφονται ειδικά για τον Δευκαλίωνα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η υψηλού επιπέδου ερευνητική φιλοσοφική παραγωγή στη χώρα μας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η δημοσίευση σε όλα τα τεύχη και κειμένων με άλλα θέματα, εκτός των αφιερωμάτων.

Close