Ρόδη Καγγελάρη

Ο ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Εισαγωγή: Κατερίνα Μάτσα

Επίμετρο: Αφροδίτη Κουκουτσάκη

(Δοκίμια - Μελέτες, Νέες εκδόσεις)

Στην ξέφρενη πορεία της ζωής τους, κάποιοι τοξικομανείς θα αποτελέσουν το βασικό πληθυσμό των ελληνικών φυλακών. Ο κρατούμενος τοξικομανής, ήδη ένοχος και φυλακισμένος στην ίδια του την οικογένεια, εκδραματίζει κοινωνικά την ιστορία του, θέτοντας και επίσημα τον εαυτό του εκτός νόμου. Απαξιώνοντάς τον, επικυρώνει την ψυχική απουσία του Συμβολικού Νόμου-Πατέρα, αναζητώντας τον ιδιότυπα. Πέρα από τα όρια και μέσα από τις μητρικές λειτουργίες των ουσιών, θα επιχειρήσει να ακυρώσει το τραύμα του κατακερματισμένου ψυχισμού του και, ως σώμα που πράττει, παραβατεί, θα φτάσει σε μία νέα μήτ(ε)ρα, τη φυλακή. Η γυναίκα, εξεγειρόμενη και προς το κοινωνικό της φύλο, θα διεκδικήσει τον ανδρισμό. Σ’ αυτό το εξαναγκαστικό πλαίσιο βιοεξουσίας, η θεραπεία απεξάρτησης θα αποτελέσει το πέρασμα προς το συμβολικό Νόμο και την ελευθερία, μέσα από το Λόγο, την Τέχνη και τους Άλλους.

«Άξονας όλου του βιβλίου είναι ο Συμβολικός Νόμος και η –τραγική– απουσία του στον τοξικομανή. Αυτόν αναζητά μέσα από τις περιπλανήσεις του στον κόσμο του περιθωρίου, τις παρορμητικές πράξεις του, την παραβατικότητα. Σε αυτή την πορεία της διαρκούς και ατελέσφορης αναζήτησης του Νόμου θα συναντήσει και τον νόμο, θα τον παραβεί και θα βρεθεί στη φυλακή. Σε αυτόν τον τόπο του εγκλεισμού και του μαρτυρίου θα συναντήσει η Ρ. Καγγελάρη τα εξαρτημένα κορίτσια και αγόρια και θα μας μυήσει, όσο είναι δυνατό, στον κόσμο τους. Ψυχολόγος-εγκληματολόγος η ίδια, με θητεία σε καταστήματα κράτησης τοξικομανών (φυλακές Κορυδαλλού, Καταστήματα Κράτησης Αυλώνα, Ελεώνα, κ.α.), διαθέτει εκείνη την κλινική εμπειρία και τη γνώση, που της επιτρέπει να καταρρίπτει με βεβαιότητα τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα για το ανίατο της τοξικομανίας, για τον βιολογικό χαρακτήρα του προβλήματος, για την αναγωγή της συντήρησης της εξάρτησης, διαμέσου των υποκαταστάτων σε θεραπεία, και άλλα.»

Κατερίνας Μάτσα«Το βιβλίο της Ρόδης Καγγελάρη ξεκινάει σαν ένα ταξίδι από την μήτρα στην εξάρτηση και στις συμβολικές και πραγματικές λειτουργίες του Νόμου. Με βάση στοιχεία από τις επαφές της με εξαρτημένα άτομα, με διεισδυτικό αλλά και γλαφυρό τρόπο, που κάνει απολαυστική την ανάγνωση, περιγράφει αυτήν την πορεία, ρίχνοντας φως στους σημαντικούς σταθμούς του ταξιδιού και στην αναζήτηση του εαυτού διαμέσου ή παρά την ύπαρξη του Άλλου, άλλοτε ως ελκυστικού κι άλλοτε ως επίφοβου, καθώς Άλλος μπορεί να είναι ο ίδιος ο εαυτός μέσα στην πορεία αυτογνωσίας του, αναζήτησης, αποδοχής ή απόρριψής του εαυτού. Σ’ αυτό το ταξίδι, η κοινωνία είναι απειλητικά παρούσα ως ένα πλέγμα συνθηκών που αποκλείει αντί να περικλείει, που υπόσχεται για να αθετήσει.»


Αφροδίτης Κουκουτσάκη

ISBN 978-618-5076-39-9
Σελίδες 176
Τιμή 13,5€

Ρόδη Καγγελάρη

Ρόδη Καγγελάρη

Η Ρόδη Καγγελάρη είναι ψυχολόγος-εγκληματολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1979. Σπούδασε Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Εγκληματολογία, στα Γιάννενα, την Αθήνα και το Εδιμβούργο και έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοδυναμική θεραπευτική προσέγγιση. Είναι, επίσης, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια. Έκανε την πρακτική της άσκηση στο «18 Άνω» και στη συνέχεια δούλεψε ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Από το 2005, αρχικά εθελοντικά, εργάζεται ως Προσωπικό θεραπείας στα θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος: με το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αθήνας και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στη Δικαστική και Γυναικεία Φυλακή Κορυδαλλού, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, στο Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων και στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Από το 2018, είναι Υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου Υπηρεσιών Ψυχικής Απεξάρτησης Νομού Βοιωτίας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (Θεραπευτική Κοινότητα Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, Συμβουλευτικός Σταθμός Λιβαδειάς).

Close