Ρεζινάλντ Μπλανσέ

ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ

Η μεταφυσική της μεθόδου

Πρόλογος: Ελένη Ρηγούτσου

(Δοκίμια - Μελέτες, Λακανικός Προσανατολισμός, Νέες εκδόσεις)

Τα μαθήματα για τις νευρώσεις έλαβαν χώρα την ακαδημαϊκή περίοδο 2008-2009 στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο.

Το παρόν εγχειρίδιο συνιστά ένα σημαντικό κλινικό εργαλείο για την κατανόηση των νευρώσεων μέσα από το πρίσμα της λακανικής διδασκαλίας Ο νευρωσικός υποφέρει από μια δυσκολία να επιθυμεί. Αμύνεται επίσης απέναντι στην απόλαυση. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα φανερό στην περίπτωση της υστερικής και της ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης. Θα πρέπει λοιπόν να διακρίνουμε τις ακόλουθες βαθμίδες:

  • επιθυμία
  • φαντασίωση
  • σύμπτωμα
  • ταύτιση

Το βιβλίο διακρίνεται για την ποιότητα και τη σαφήνεια με την οποία προσεγγίζει το θέμα των νευρώσεων ως ερώτημα και απάντηση του υποκειμένου. απευθύνεται κυρίως σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ψυχανάλυση και κυρίως σε αυτούς που ασκούν κλινικό έργο.

ISBN 978-618-5076-44-3
Σελίδες 128
Τιμή 14,36€

Ρεζινάλντ Μπλανσέ

Ρεζινάλντ Μπλανσέ

Ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ (Réginald Blanchet) είναι ψυχαναλυτής, μαθητής του Ζακ-Αλέν Μιλέρ (Jacques-Alain Miller) με τον οποίο έκανε την ανάλυσή του. Έλαβε την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση στη Γαλλία στο πλαίσιο της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου (École de la Cause Freudienne) της οποίας είναι μέλος με τον τίτλο «Αναλυτής με Εγγυημένη Εκπαίδευση» (ΑΜΕ). Είναι επίσης μέ λος της Νέας Λακανικής Σχολής (ΝLS) και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (ΑΜP). Γεννήθηκε το 1950 στο Πορτ-ο-Πρενς (Αϊτή). Σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχανάλυση και νέα ελληνικά στο Παρίσι. Από το 1998 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει στην Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΚΣΠΑ). Άρθρα και εργασίες του έχουν, μεταξύ άλλων, δημοσιευτεί, στα γαλλικά, στα περιοδικά La Cause freudienne, Quarto, Mental, Lettre mensuelle de l’École de la Cause Freudienne, Lacan Quotidien (on line) και, στα ελληνικά, στο περιοδικό Η Ψυχανάλυση (έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ). Είναι ιδρυτικό μέλος και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της ΝLS της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος (2006-2010). Συμμετέχει στη μετάφραση στα ελληνικά κειμένων του Ζακ Λακάν, του Ζακ-Αλέν Μιλέρ και άλλων ψυχαναλυτών του Φροϋδικού Πεδίου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Πολιτικές του ψυχαναλυτή (Εκκρεμές, 2019).

Close