Συλλογικό

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ

Εισαγωγή στο έργο του Ζιλ Ντελέζ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπουντάς

(Δοκίμια - Μελέτες, Νέες εκδόσεις)

O συλλογικός αυτός τόμος προσφέρει στους αναγνώστες μια πρώτη προσέγγιση του έργου του Ζιλ Ντελέζ και, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία του πρωτοποριακού του έργου, εκτυλίσσοντας και ερμηνεύοντας τις βασικές έννοιές του και υπογραμμίζοντας την ικανότητά του να επεμβαίνει με επιτυχία σε τρέχοντα προβλήματα, ευελπιστεί ότι θα καταστήσει την πρόσβαση στο έργο του Γάλλου φιλοσόφου ευκολότερη. [...] Ο Ντελέζ υποστήριξε ότι η φιλοσοφία είναι μια συνεχής παραγωγή εννοιών που αποβλέπουν στην αβέβαιη επιβολή μιας κάποιας συνοχής σ’ ένα χάος που ο ίδιος προτιμούσε να προσομοιάζει περισσότερο με το άπειρο του Εμπεδοκλή και λιγότερο με το κενό ή με το μηδέν. Απαιτούσε πολλά και δύσκολα από τον δημιουργό-φιλόσοφο, ζητώντας του κάθε φορά να τοποθετείται μπροστά στο άγραφο χαρτί του σαν σ’ έναν καμβά ζωγραφικής, με πρώτο του μέλημα το σβήσιμο και την εξαφάνιση των κλισέ και των ετοιμοπαράδοτων της δόξας και της κοινής λογικής που έργο τους είναι σε κάθε εποχή να εμποδίζουν τη δημιουργία. Τους ζητούσε να κατασιγάσουν μέσα τους και γύρω τους τη φλυαρία που η επικρατούσα επικοινωνιακή ιδεολογία ενθαρρύνει και να επιλέξουν την έρημο της σκέψης και της γραφής – μια έρημο που παρ’ όλ’ αυτά δεν παύει να διασχίζεται από κοπάδια και φατρίες. Μας διαβεβαίωνε πως το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών δεν είναι η αφασία αλλά μάλλον η κοσμογόνα γλωσσοπλαστία του «πλάγιου λόγου». Και οσάκις του ζητούσαμε να μας δώσει εχέγγυα για την αποτελεσματικότητα αυτής της γλωσσοπλαστίας, μας έφερνε μπροστά στις «ενδιαφέρουσες» και «αξιοσημείωτες» έννοιες που μόλις είχε δημιουργήσει και στην δυνατότητά τους να επέμβουν στα προβλήματά μας ή, πράγμα που είναι το ίδιο, στην δυνατότητά τους να κάνουν τα πολλά και διαφορετικά προβλήματά μας να συνηχούν παραγωγικά. Est enim verum index sui. Θα ήθελα λοιπόν τούτος ο τόμος να είναι ένας χαιρετισμός και μια ευχαριστία στον Ντελέζ, τον αξέχαστο δάσκαλο που βάδισε στα χνάρια του Σπινόζα.

Κ. Μπ.

ISBN 978-618-5076-45-0
Σελίδες 400
Τιμή 28,27€

Συλλογικό

Βιογραφικό Ντελέζ

Ο Gilles Deleuze, ένας από τους καλύτερους και συνεπέστερους φιλοσόφους της διαφοράς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 18 Ιανουαρίου 1925 και έζησε τα πρώτα του δεκαεννιά χρόνια στο οικογενειακό σπίτι της Μπωβίλ. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη (1944-48) και πήρε την agrégation του το 1948. Από το 1948 μέχρι το 1957 ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στα Λύκεια της Αμιένης, της Ορλεάνης και στο Louis Le Grand του Παρισιού. Από το 1960 έως το 1964 διετέλεσε ερευνητής στο CNRS. Το 1969 συναντήθηκε με τον ψυχαναλυτή και πολιτικό ακτιβιστή Φελίξ Γκουαταρί με τον οποίο συνέγραψε τα βιβλία: Κάφκα (1975), Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια, 2 τόμοι (1972, 1980), Τι εíναι η φιλοσοφία; (1991). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών από το 1964 μέχρι το 1969. Το 1970, με πρόταση του Φουκώ, έγινε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Όγδοο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Vincennes και, αργότερα, Saint Denis) από όπου και αφυπηρέτησε το 1987. Έγραψε μονογραφίες για τον Χιουμ, τον Νίτσε, τον Kαντ, τον Μπερξόν, τον Σπινόζα, τον Προυστ, τον Ζάχερ-Μαζώχ, τον Φράνσις Μπέικον, τον Φουκώ, τον Φρανσουά Σατελέ, και μελέτες για τη διαφορά και την επανάληψη, τη λογική του νοήματος, τον κινηματογράφο, τον στρουκτουραλισμό, το Αλφαβητά - ριο σε συνεργασία με την Cla ire Parnet, και δημοσίευσε δυο συλλογές άρθρων και συνεντεύξεών του. Έχοντας υποφέρει από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια επί πολ - λά χρόνια και της ασθενείας του προϊούσης, ο Ντελέζ αυτοκτόνησε στην κατοικία του στο Παρίσι, στις 4 Νοεμβρίου 1995.


Βιογραφικό Μπουντά

Ο Κωνσταντίνος Μπουντάς σπούδασε νομικά και θεολογία στο ΕΚΠΑ και φιλοσοφία και θρησκειολογία στα Πανεπιστήμια Indiana και Purdue των ΗΠΑ. ΜΑ και Ph D. από το Purdue University. Τα διδακτικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη φαινομενολογία, την ερμηνευτική, την κριτική θεωρία και τις φιλοσοφίες της διαφοράς. Είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Trent του Οντάριο και μέλος του Trent Center for the Study of Theory, History and Culture. Από τους πρώτους μεταφραστές και ερμηνευτές του Ντελέζ στη Βόρεια Αμερική, επέστησε την προσοχή των εντοπίων στο έργο του Γάλλου φιλοσόφου με τον τόμο, Deleuze Reader (Columbia University Press, 1993), και με τον συλλογικό τόμο, The Theater of Philosophy: Critical Essays on Gilles Deleuze (Routledge, 1994) που επιμελήθηκε μαζί με την Dorothea Olkowski. Έχει γράψει άρθρα για τον Νίτσε, τον Χάιντεγκερ, τον Ρικέρ και τον Γκάνταμερ και μελέτες για τον Ντελέζ και τον Γκουαταρί. Επιμελήθηκε και συνέβαλε στα έργα: Companion to the Twentieth Century Philosphies (Edinburgh University Press, 2007), Schizoanalysis and Ecosophy: Reading Deleuze and Guattari (Bloomsbury, 2019), και με τη Βάνα Τεντοκάλη, Architectural and Urban Reflections after Deleuze and Guattari (Rowman and Littlefield, 2018). Για περισσότερα ως προς το συγγραφικό του έργο, βλ. διαδίκτυο: Trent University, Bata Library Constantin V. Boundas.

Close