Ζιλ Ντελέζ – Κλαιρ Παρνέ

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπουντάς

(Δοκίμια - Μελέτες, Νέες εκδόσεις)

Είναι πολύ δύσκολο «να εξηγείσαι» ‒ σ’ ένα ιντερβιού, σ’ έναν διάλογο, σε μια συνέντευξη. Τις πιο πολλές φορές, όταν μου κάνουν μια ερώτηση, έστω κι αν αυτή με αφορά προσωπικά, βλέπω ότι, στ’ αλήθεια, δεν έχω τίποτα να πω. Οι ερωτήσεις φτιάχνονται σαν τα άλλα πράγματα. Αν δεν σ’ αφήνουν να φτιάξεις τις ερωτήσεις σου, με στοιχεία που έρχονται από παντού, απ’ οπουδήποτε, αν σου τις «δίνουν έτοιμες», τότε δεν έχεις να πεις πολλά πράγματα. (…) Οι ερωτήσεις, γενικώς ειπείν, στρέφονται προς το μέλλον ή το παρελθόν: το μέλλον των γυναικών, το μέλλον της επανάστασης, το μέλλον της φιλοσοφίας, κ.λπ. Αλλά σ’ αυτό το διάστημα, στο διάστημα που κλωθογυρίζουμε μέσα σ’ αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχουν γίγνεσθαι που δρουν μέσα στη σιωπή, που είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. Σκεφτόμαστε κυρίως με όρους ιστορίας, είτε ατομικής είτε συμπαντικής. Αλλά τα γίγνεσθαι είναι γεωγραφία, είναι προσανατολισμοί, κατευθύνσεις, είσοδοι και έξοδοι.

ISBN 978-618-5076-49-8
Σελίδες 152
Τιμή 17,17€

Ζιλ Ντελέζ – Κλαιρ ΠαρνέΖιλ Ντελέζ – Κλαιρ Παρνέ

Ζιλ Ντελέζ – Κλαιρ Παρνέ

Βιογραφικό Ντελέζ

Ο Gilles Deleuze, ένας από τους καλύτερους και συνεπέστερους φιλοσόφους της διαφοράς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 18 Ιανουαρίου 1925 και έζησε τα πρώτα δεκαεννιά του χρόνια στο οικογενειακό σπίτι της Μπωβίλ. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη (1944-48) και πήρε την agrégation του το 1948. Από το 1948 μέχρι το 1957 ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στα Λύκεια της Αμιένης, της Ορλεάνης και στο Louis Le Grand του Παρισιού. Από το 1960 έως το 1964 διετέλεσε ερευνητής στο CNRS. Το 1969 συναντήθηκε με τον ψυχαναλυτή και πολιτικό ακτιβιστή Φελίξ Γκουαταρί με τον οποίο συνέγραψε τα βιβλία: Κάφκα (1975), Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια, 2 τόμοι (1972, 1980), Τι εíναι φιλοσοφία; (1991). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών από το 1964 μέχρι το 1969. Το 1970, με πρόταση του Φουκώ, έγινε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Όγδοο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Vincennes και, αργότερα, Saint Denis) από όπου και αφυπηρέτησε το 1987. Έγραψε μονογραφίες για τον Χιουμ, τον Νίτσε, τον Kαντ, τον Μπερξόν, τον Σπινόζα, τον Προυστ, τον Ζάχερ-Μαζώχ, τον Φράνσις Μπέικον, τον Φουκώ, τον Φρανσουά Σατελέ, και μελέτες για τη διαφορά και την επανάληψη, τη λογική του νοήματος, τον κινηματογράφο, τον στρουκτουραλισμό, το Αλφαβητάριο σε συνεργασία με την Claire Parnet, και δημοσίευσε δύο συλλογές άρθρων και συνεντεύξεών του. Έχοντας υποφέρει από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια επί πολλά χρόνια και της ασθενείας του προϊούσης, ο Ντελέζ αυτοκτόνησε στην κατοικία του στο Παρίσι στις 4 Νοεμβρίου 1995.


Βιογραφικό Παρνέ

Η Κλαιρ Παρνέ είναι Γαλλίδα δημοσιογράφος. Έγινε διάσημη από τη συνεργασία της με τον Ζιλ Ντελέζ (πρώην καθηγητή της) στο βιβλίο Διάλογοι, ένα βιβλίο ερωτήσεων στις οποίες ο κάθε συγγραφέας απαντά με ένα κείμενό του. Έντεκα χρόνια αργότερα, η Παρνέ συνεχίζει αυτή την εμπειρία της με ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση με τον Ζιλ Ντελέζ και τίτλο L’Abécédaire de Gilles Deleuze όπου ζητάει από τον φιλόσοφο να μιλήσει για είκοσι πέντε θέματα τα οποία ακολουθούσαν αλφαβητική σειρά. Στη δεκαετία του ՚80 ήταν έντιτορ της εφημερίδας L’Autre, επιμελήτρια πολιτιστικών τηλεοπτικών εκπομπών όπως η L’Hebdo του Michel Field και η L’Appartement (με τον Ariel Wizman) στο Canal+

Close