Συλλογικό
ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ
Επιμέλεια: Μαρία Ρεντετζή Μετάφραση: Αμαλία Χατζηευγενιάδου (Δοκίμια - Μελέτες, Θεωρίες φύλου)
|
Έχει άραγε φύλο η τεχνολογία; Ποιος καθορίζει το φύλο των πραγμάτων και πώς ένα υλικό αντικείμενο, όπως για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο, το σίδερο, ο ηλεκτρονικό υπολογιστής, ο φούρνος μικροκυμάτων ή μια γραφομηχανή --όλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης-- μετατρέπεται σ’ ένα έμφυλο αντικείμενο; Η συλλογή κειμένων που επιμελείται η Μαρία Ρεντετζή έρχεται να απαντήσει σ’ αυτό το τόσο ζωτικό ερώτημα που απασχολεί την καθημερινότητά μας. Το βιβλίο αποτελεί μια διεπιστημονική προσέγγιση της σχέσης φύλου, τεχνολογίας και υλικής κουλτούρας, με άλλα λόγια, φύλου και αντιφατικών πολιτισμικών, οικονομικών και κοινωνικών αξιών και νοημάτων που αποδίδονται σε αντικείμενα και τεχνήματα της καθημερινής ζωής. Τα κείμενα του τόμου μέσα από μια ιστορική ματιά εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους αποδίδεται σημασία σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, στους τρόπους που γίνονται συγκεκριμένες τεχνολογικές επιλογές, σχεδιάζονται, παράγονται και επιβάλλονται τεχνολογίες, στο πώς συγκεκριμένες τεχνολογίες επηρεάζουν διαφορετικά άνδρες και γυναίκες, στους τρόπους που υλικά καθορίζουν και καθορίζονται από έμφυλες σχέσεις, και στους τρόπους που τεχνήματα της καθημερινής ζωής λειτουργούν ως συμβολικά και υλικά αντικείμενα, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για τις έμφυλες διαφορές. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τόσο η έννοια της τεχνολογίας όσο και η έννοια του φύλου δεν παραμένουν σταθερές στο χρόνο αλλά η μια νοηματοδοτεί και μορφοποιεί την άλλη. Πρόκειται για μια αμοιβαία σχέση εξάρτησης όπου η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα --σχεδιασμού, παραγωγής, χρήσης και κατανάλωσης-- διαμορφώνει απόψεις για το φύλο και, ταυτόχρονα, έννοιες του φύλου ενσωματώνονται και αντικατοπτρίζονται στον υλικό κόσμο των τεχνολογιών μας.
ISBN 978-960-7651-90-7 Σελίδες 344
Τιμή 18,64€
|
|
Συλλογικό Η Patricia A. Cooper εστιάζει στη βιομηχανία μαζικής παραγωγής πούρων στις αρχές του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ.
Το άρθρο της Rebecca Herzig αναδεικνύει μια άλλη όψη μιας κατά τα άλλα συνηθισμένης τεχνολογίας – της μηχανής ακτινών Χ.
Ο Roger Horowitz εστιάζει στους λόγους που συγκεκριμένα καθήκοντα στην εργασιακή διαδικασία χαρακτηρίζονται ως γυναικεία και εκτελούνται σταθερά από γυναίκες για μισό περίπου αιώνα.
H Lara Freidenfelds, αναλύοντας διαφημίσεις και αναζητώντας τα πολιτισμικά μηνύματα και τις εικόνες του φύλου που αυτές κατασκευάζουν, εστιάζει σε μια άλλη τεχνολογία για το σώμα – το ταμπόν.
Η Tyler Jo Smith προσεγγίζει τα αγγεία ως αρχαιολογικά ευρήματα και αντικείμενα τέχνης, αλλά ταυτόχρονα και ως αντικείμενα των οποίων η εικονογράφηση μιλά για την έννοια του φύλου στην κλασική αρχαιότητα.
Η Despina Stratigakos ερευνά τη δημόσια εικόνα των γυναικών αρχιτεκτόνων, έτσι όπως αυτή κατασκευάζεται μέσα από τις πολιτισμικές έννοιες της θηλυκότητας αλλά και εξαιτίας της κοινωνικής συσχέτισης της εικόνας του αρχιτέκτονα με τον άντρα.
Η Amy Slaton προχωρά ένα βήμα παραπέρα και εξετάζει τη διδασκαλία της μηχανικής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, όχι όμως για να διαπιστώσει τους λόγους αποκλεισμού των γυναικών από τις πολυτεχνικές σχολές.
Η Μαρία Ρεντετζή αναφέρεται στις πολιτικές τεχνολογίες κατασκευής του γυναικείου σώματος στην Αμερική της δεκαετίας του 1920.
|